• Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Οι φίλοι του βιβλίου Η ΜΕΝΕΞΕΔΕΝΙΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑ Ο τίτλος του μυθιστορήματος που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1937 από τις εκδόσεις «Πυρσός», αναφέρ.. Product #: 882.00025 Regular price: 20.00€ 20.00€ 1

Η ΜΕΝΕΞΕΔΕΝΙΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Εκδοτικός Οίκος: Οι φίλοι του βιβλίου
Κωδικός προϊόντος: 882.00025
Συγγραφέας: Τερζάκης Δ. Άγγελος
Χρονολογία: 1948
Αρ. Έκδοσης: Δεύτερη Έκδοση
Κυκλοφορία: Συλλεκτικό
Κατάσταση: Καλή
Σελίδες: 222
Βιβλιοδεσία: Μαλακό εξώφυλλο με αυτιά.
Τυπογραφείο: Η Β' έκδοση της «Μενεξεδένιας πολιτείας» του Άγγελου Τερζάκη, τυπώθηκε στο τυπογραφείο «Φ. Κωνσταντινίδη - Κ. Μιχαλά» τον Οκτώβριο του 1948 για λογαριασμό των «Φίλων του Βιβλίου».
Εικονογράφηση: Μ' ένα πορτραίτο του συγγραφέα, ξυλογραφία του Κώστα Γραμματοπούλου, στην τέταρτη σελίδα.
Γλώσσα: Ελληνικά
Παρατηρήσεις: Λείπει τμήμα από τη ράχη του βιβλίου (βλ. εικόνα). Σφιχτό δέσιμο και άριστη εσωτερική κατάσταση.
Διαθεσιμότητα: Ναι

Τιμή: 20.00€

- +

Ο τίτλος του μυθιστορήματος που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1937 από τις εκδόσεις «Πυρσός», αναφέρεται στην Αθήνα της περιόδου του μεσοπολέμου και χαρακτηρίζεται από νοσταλγική διάθεση για την όμορφη πόλη, η οποία σταδιακά χάνει την ειδυλλιακή όψη της και αλλοιώνεται, μεταβαλλόμενη σε μεγαλούπολη. Η μενεξεδένια πολιτεία (Αθήνα) αποτελεί, σύμφωνα με τον ίδιο τον συγγραφέα, «κοινωνικόν πίνακα της ελληνικής πρωτευούσης κατά την κρίσιμον φάσιν της μεταβολής της εις μεγαλούπολιν», τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι θέλησε να δώσει «την ιστορική στιγμή όπου η Αθήνα περνάει το κοινωνικό μεταίχμιο από την ειδυλλιακή εποχή στην κοσμοπολίτικη» (Περιοδικο «Νεοελληνικά Γράμματα»).

Το έργο προβάλλει αυτή την αλλαγή, η οποία δεν περιορίζεται απλώς στη διεύρυνση της πόλης αλλά και στις επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων της, ένα είδος μεταπήδησης από την ανέμελη παιδική στην ανήσυχη εφηβική ηλικία, αλλά και μια συμβολική απεικόνιση της εξέλιξης της ζωής και μαζί μ’ αυτήν των χαρακτήρων των ηρώων του μυθιστορήματος. Η ιστορία της οικογένειας του Μελέτη Μαλβή, αφορά μια μικροαστική οικογένεια που αδυνατεί να προσαρμοστεί στα δεδομένα της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας, στο διάστημα ανάμεσα στη μικρασιατική καταστροφή και την είσοδο της Ελλάδας στον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο.

(Από το βιβλίο του εκπαιδευτικού, του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου)

 

Image
© 2020 Βιβλιοδίφης. All Rights Reserved. | Όροι Χρήσης | Created by IntelSoft
Παλαιοβιβλιοπωλείο, παλαιά βιβλία, σπάνια βιβλία, συλλεκτικά βιβλία