• 6909431393
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Δόμος

Δόμος

Ο «Δόμος» ιδρύθηκε το 1978 με έναν κύριο σκοπό: την κριτική και φιλολογικώς έγκριτη έκδοση του συνολικού έργου του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Ο ιδρυτής του και επί τεσσαρακονταετία διευθυντής του, συγγραφέας και θεολόγος, Δημήτρης Μαυρόπουλος, βαθύς γνώστης ο ίδιος της ζωής και του έργου του Παπαδιαμάντη, με την καθοριστική συμβολή του μεγάλου μας φιλολόγου και πεζογράφου Ν.Δ. Τριανταφυλλόπουλου, και με την πνευματική παρότρυνση του Ζήσιμου Λορεντζάτου, έφεραν εις πέρας ένα τιτάνιο έργο: την ολοκληρωμένη κριτική και φιλολογική έκδοση του κορυφαίου της Ελληνικής Λογοτεχνικής Δημιουργίας.

Τα Άπαντα του Παπαδιαμάντη, σε κριτική έκδοση Ν.Δ.Τριανταφυλλόπουλου, εκδόθηκαν το 1981-1988 σε πέντε τόμους, σε σχήμα 8ο, συνολικής εκτάσεως 3.464 σελίδων. Η πρώτη έκδοση έγινε σε 3000 αντίτυπα. Ακολούθησαν τρεις ανατυπώσεις, σε 1000 αντίτυπα εκάστη. Ο ίδιος ο Παπαδιαμάντης δεν ευτύχησε να δει έκδοση έργων του σε βιβλίο. Όλο το έργο του ήταν δημοσιευμένο σε εφημερίδες και περιοδικά, ενώ τριάντα (από το σύνολο των εκατόν εβδομήντα) διηγήματά του βρέθηκαν στα κατάλοιπά του αδημοσίευτα. Τα κείμενα αυτών των δημοσιεύσεων εμπεριείχαν αρκετά λάθη, λόγω και του μη ευανάγνωστου γραφικού χαρακτήρα του συγγραφέα. Η έκδοση του Δόμου φιλοδόξησε να αποκαταστήσει τα κείμενα του Παπαδιαμάντη, ώστε να έχουμε μια στερεότυπη, κλασική έκδοση. Από το σύνολο της φιλολογικής, λογοτεχνικής και πνευματικής κοινότητας αναγνωρίστηκε ως «εθνική έκδοση». Η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε τον κριτικό εκδότη Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλο για το έργο του, ενώ το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τον αναγόρευσε σε επίτιμο διδάκτορα. Σήμερα πλέον δεν νοείται έγκυρη μια παραπομπή στο έργο του Παπαδιαμάντη που δεν αναφέρεται στην έκδοση του Δόμου.

Εμφάνισε:
Ταξινόμηση ανά:
Image
© 2024 Βιβλιοδίφης. All Rights Reserved. | Όροι Χρήσης | Created by IntelSoft
Παλαιοβιβλιοπωλείο, παλαιά βιβλία, σπάνια βιβλία, συλλεκτικά βιβλία