• 6909431393
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Παπαζήσης ΕΘΙΜΑ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΝΕΩΤΕΡΑΝ ΕΛΛΑΔΑ Ποιές συγκεκριμένες κοινωνικές δυνάμεις αγωνίζονται για το πρωτείο του νόμου και ποιές για το πρωτεί.. Product #: 390.398.00012 Regular price: 34.50€ 34.50€ 1

ΕΘΙΜΑ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΝΕΩΤΕΡΑΝ ΕΛΛΑΔΑ

Εκδοτικός Οίκος: Παπαζήσης
Κωδικός προϊόντος: 390.398.00012
Συγγραφέας: Βαζούρας Δ. Αριστοτέλης
Χρονολογία: 1974
Αρ. Έκδοσης: Πρώτη Έκδοση
Κυκλοφορία: Εξαντλημένο
Κατάσταση: Πολύ καλή
Σελίδες: 432
Βιβλιοδεσία: Μαλακό εξώφυλλο με αυτιά.
Τυπογραφείο: Μονοτυπικά Συγκροτήματα Φ. Τσιρώνη, Λένορμαν 185, Αθήναι.
Γλώσσα: Ελληνικά
Παρατηρήσεις: Προτάσσεται εισαγωγικό σημείωμα του Καθηγητού Γ. Α. Κουμάντου. Το παρόν έργον ο αείμνηστος συγγραφεύς είχε παραδώσει προς εκτύπωσιν ότε αιφνιδίως το εύρεν ο θάνατος. Η οικογένειά του τιμώσα την μνήμην του προβαίνει εις την παρούσαν έκδοσιν, εκπληρούσα ούτω την τελευταίαν επιθυμίαν του.
Διαθεσιμότητα: Ναι

Τιμή: 34.50€

- +

Ποιές συγκεκριμένες κοινωνικές δυνάμεις αγωνίζονται για το πρωτείο του νόμου και ποιές για το πρωτείο του εθίμου, ποιά συμφέρονται πρόκειται να υπηρετήση ο νόμος και ποιά το έθιμο; Από τη γενικότερη αυτή κοινωνιολογική σκοπιά αρπάζει το θέμα των εθίμων το βιβλίο, κατάλοιπο που εκδίδεται δώδεκα χρόνια μετά τον θάνατο του συγγραφέα του αλλά διατηρεί αμείωτη την επικαιρότητά του και τη φρεσκάδα του. Τα θεωρητικά προβλήματα της διαμάχης εθίμου και νόμου, περιθωριακά μόνον εξετάζονται στο βιβλίο αυτό. Το κέντρο βάρους του βρίσκεται αλλού: το έθιμο παίρνει την πλατιά διάσταση και την απόλυτη αξία της ελληνικής λαϊκής εθνικής παραδόσεως που έρχεται σε σύγκρουση προς τις κάθε λογής κρατικές καταπιέσεις. Έπος αυτού του αγώνα θέλησε να είναι -και είναι, με επιτυχία- το έργο [...]

Κάθε περίληψη συνήθως αδικεί το κείμενο, προπάντων όταν το κείμενο είναι ποτισμένο από κάποιο ιερό πάθος που μοιραία χάνεται στην περίληψη. Ο αναγνώστης του βιβλίου εύκολα θα επισημάνη αλλά και θα αναπληρώση τα μειονεκτήματα της περιληπτικής παρουσιάσεως που προηγείται. Και θα βρη, ανάλογα με τη σκοπιά των ενδιαφερόντων του, τα σημεία που θα τραβήξουν περισσότερο την προσοχή του μέσα από το πλούσιο υλικό που προσφέρει το βιβλίο.

(Από τις εισαγωγικές σκέψεις του Γεωργίου Α. Κουμάντου, Υφηγητού του Πανεπιστημίου Αθηνών)

Image
© 2021 Βιβλιοδίφης. All Rights Reserved. | Όροι Χρήσης | Created by IntelSoft
Παλαιοβιβλιοπωλείο, παλαιά βιβλία, σπάνια βιβλία, συλλεκτικά βιβλία