• 6909431393
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Bιβλιοπωλείον της Εστίας Ι.Δ. Κολλάρου & Σίας Α.Ε.

Bιβλιοπωλείον της Εστίας Ι.Δ. Κολλάρου & Σίας Α.Ε.

 Το Βιβλιοπωλείον της Εστίας είναι ο μακροβιότερος ελληνικός εκδοτικός οίκος. Ο Γεώργιος Κασδόνης, δάσκαλος από την Τήνο, στη συνέχεια διευθυντής της περιοδικής Εστίας και ικανός έμπορος, δημιούργησε τον οίκο το 1885, ξεκινώντας από το βιβλιοπωλείο εκμεταλλευόμενος τον λογοτεχνικό κύκλο που είχε διαμορφωθεί γύρω από το περιοδικό. Προσανατόλισε τη δραστηριότητά του σχεδόν αποκλειστικά στις εκδόσεις διδακτικών βιβλίων οικοδομώντας μια σταθερή οικονομική βάση. Ο ανιψιός του Ιωάννης Κολλάρος μετέβαλε τον οίκο σε συστηματικό εκδότη του 20ού αιώνα, ενώ το βιβλιοπωλείο ως επίκεντρο της δραστηριότητάς του γίνεται τακτικός χώρος κοινωνικότητας, όπου οι συγγραφείς συναντώνται, συζητούν και συναλλάσσονται. Η έκδοση της Νέας Εστίας στα 1927 επιβάλλει την παρουσία του οίκου στον χώρο της λογοτεχνίας. Τον Κολλάρο διαδέχθηκε ο Κων. Σαραντόπουλος (1956-1972) αξιωματικός του πυροβολικού, ο οποίος ασχολήθηκε με τον εκδοτικό τομέα της επιχείρησης. Μετά την ίδρυση του ΟΕΣΒ, το 1937, από τον Ι. Μεταξά, ο οίκος αποφάσισε μια δραστική μεταστροφή στη λογοτεχνία εγκαινιάζοντας τη σειρά της «Νεοελληνικής Λογοτεχνίας», με καλαίσθητους βιβλιόδετους τόμους μικρού σχήματος σε προσιτή τιμή, που αποτελεί τη χαρακτηριστικότερη παραγωγή του οίκου και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

 Η διαχείριση της διαδόχου του Σαραντόπουλου, της κόρης του Μαρίνας Καραϊτίδη (1972-1998), σηματοδοτείται από τη μετακόμιση της έδρας της επιχείρησης στην οδό Σόλωνος 60, το 1978, δημιουργώντας ένα νέο κέντρο βάρους στην αθηναϊκή αγορά του βιβλίου. Με αδιάπτωτη και ανερχόμενη πορεία στον χώρο του ελληνικού βιβλίου η Εστία επεκτείνεται, ενώ με την ανάληψη της διαχείρισης από τα δύο παιδιά της Μαρίνας, της Εύα στον εκδοτικό τομέα και του Γιάννη στο βιβλιοπωλικό διαχωρίζονται οι δύο κλάδοι της ενιαίας μέχρι τώρα επιχείρησης με αυτόνομη ανάπτυξη και χωριστή έδρα έκαστος. Το βιβλιοπωλείο διέκοψε τη λειτουργία του στις 30 Μαρτίου 2013, συνεπεία της βαθιάς οικονομικής κρίσης. Tον Δεκέμβριο του 2014, ο εκδοτικός οίκος, διατηρώντας ως έδρα του την Ευριπίδου, άνοιξε νέο βιβλιοπωλείο στην οδό Διδότου, με πλήρη και καλαίσθητη παρουσίαση των εκδόσεών του.

Εμφάνισε:
Ταξινόμηση ανά:
Image
© 2024 Βιβλιοδίφης. All Rights Reserved. | Όροι Χρήσης | Created by IntelSoft
Παλαιοβιβλιοπωλείο, παλαιά βιβλία, σπάνια βιβλία, συλλεκτικά βιβλία