• Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Κέδρος ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ ΤΡΩΑΔΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΑΡΟΥΧΗ Η έξοχη τέχνη του Ευριπίδη καταφέρνει να συγκρατεί το μέγα πάθος στα όρια της αισθητικής χωρίς να το.. Product #: 880.00006 Regular price: 43.50€ 43.50€ 1

ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ ΤΡΩΑΔΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΑΡΟΥΧΗ

Εκδοτικός Οίκος: Κέδρος
Κωδικός προϊόντος: 880.00006
Συγγραφέας: Ευριπίδης
Μεταφραστής: Τσαρούχης Γιάννης
Χρονολογία: 1978
Αρ. Έκδοσης: Πρώτη Έκδοση
Κυκλοφορία: Εξαντλημένη έκδοση
Κατάσταση: Πολύ καλή
Σελίδες: 78
Βιβλιοδεσία: Μαλακό εξώφυλλο
Εικονογράφηση: Εικονογράφηση εκτός κειμένου με πλήθος φωτογραφιών εποχής από παραστάσεις.
Γλώσσα: Ελληνικά
Παρατηρήσεις: Πρόλογος Γιάννη Ρίτσου.
Διαθεσιμότητα: Ναι

Τιμή: 43.50€

- +

Η έξοχη τέχνη του Ευριπίδη καταφέρνει να συγκρατεί το μέγα πάθος στα όρια της αισθητικής χωρίς να το αποδυναμώνει. Κάποιες στιγμές μάλιστα χρησιμοποιεί μια «κατασταλτική» του πάθους ειρωνεία που ζυγιάζεται σαν ακέρια συνείδηση πάνω απ' το δράμα. Αυτή η ισορροπία ανάμεσα στο αίσθημα και στην εποπτεία είναι ολοφάνερη απ' τον πρώτο ως τον τελευταίο στίχο, στην κίνηση του λόγου, στην ακριβή χρήση των επιθέτων, στην εύστοχη μεταβολή των ρηματικών χρόνων, στη μετρημένη εναλλαγή αφηγηματικών και δραματικών (δραστικών) στοιχείων, που συνθέτουν μια απ' τις υψηλότερες, ανθρωπινότερες και ταυτόχρονα λιτότερες δημιουργίες του Ευριπίδη.

Ίσως αυτό ακριβώς νάναι που οδήγησε τον Τσαρούχη στην παρουσίαση των «Τρωάδων» (μεταφραστής, σκηνοθέτης, σκηνογράφος, ενδυματολόγος ο ίδιος). Ζήτημα αναλογιών. Νομίζω πως με κανέναν απ' τους κλασικούς δεν συγγενεύει τόσο ο Τσαρούχης όσο με τον Ευριπίδη, -παρ' ότι ολόκληρη η Ελλάδα, μ' όλη την ιστορία της, τη μυθολογία της, την τοπιογραφία της, την οσμή της, το σώμα της, ζει κι ανασαίνει, συνεχίζεται και διαρκεί μέσα στο έργο του Τσαρούχη.

(Από τον πρόλογο του Γιάννη Ρίτσου)

Image
© 2021 Βιβλιοδίφης. All Rights Reserved. | Όροι Χρήσης | Created by IntelSoft
Παλαιοβιβλιοπωλείο, παλαιά βιβλία, σπάνια βιβλία, συλλεκτικά βιβλία