• 6909431393
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Νικόλαος Κ. Τσελεμεντές


Καταγόμενος από τα Εξάμπελα της Σίφνου, ο διασημότερος Έλληνας γαστρονόμος, Νικόλαος Τσελεμεντές, γεννήθηκε στις 2 Μαρτίου του 1878 στην Αθήνα. Μετά τις γυμνασιακές του σπουδές, δούλεψε σαν υπάλληλος συμβολαιογραφείου, όμως σύντομα ξεκίνησε να ασχολείται περισσότερο με τη μαγειρική εργαζόμενος στο εστιατόριο του θείου του, ο οποίος ήταν ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου και εστιατορίου "Ακταίον" στο Νέο Φάληρο. Σπούδασε για ένα χρόνο μαγειρική στη Βιέννη και γυρνώντας εργάστηκε για διάφορες πρεσβείες. Το 1919 τον βρίσκουμε διευθυντή του ξενοδοχείου "Ερμής", ενώ τον επόμενο χρόνο φεύγει για την Αμερική, όπου θα δουλέψει σε μερικά απ' τα ακριβότερα εστιατόρια του κόσμου, κάνοντας παράλληλα και ανώτερες σπουδές μαγειρικής, ζαχαροπλαστικής και διαιτολογίας. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα το 1932, ιδρύει μια μικρή σχολή μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής και τότε είναι που κυκλοφορεί για πρώτη φορά το διάσημο βιβλίο του «Οδηγός Μαγειρικής υπό Ν. Κ. Τσελεμεντέ», το οποίο έκτοτε επανεκδίδεται αμέσως μόλις εξαντληθεί η προηγούμενη έκδοση...

Ο Νικόλαος Τσελεμεντές, υπήρξε ο αρχιμάγειρας και δάσκαλος της γαστριμαργίας που δίδαξε σε ένα ολόκληρο έθνος τις βασικές αρχές της καλής κουζίνας. Με την ευρυμάθεια, τη μεθοδικότητα, το όραμα και την αγάπη του για τους πειραματισμούς καθόρισε τις γευστικές μας προτιμήσεις, καταφέρνοντας να δώσει στην ελληνική κουζίνα μια σαφή ταυτότητα, εξισορροπώντας επιρροές από δύση και ανατολή. Όποιος έχει ανοίξει έστω και ένα από τα βιβλία του καταλαβαίνει αμέσως πόσο επηρεάστηκε από την Γαλλική κουζίνα, καθώς είναι πασίγνωστο ότι, ο Νικόλαος Τσελεμεντές, είναι ο άνθρωπος που δίδαξε σε μια ολόκληρη χώρα την μπεσαμέλ, τη σαντιγί, το πιροσκί, την μπουγιαμπέσα, το κονσομέ, τα καναπεδάκια, το ζελέ και τόσα άλλα! Το όνομά του είναι σήμερα συνώνυμο των οδηγών μαγειρικής, ενώ χρησιμοποιείται και σαν πείραγμα προς κάποιον που ξέρει να μαγειρεύει πολύ καλά. Πέθανε στις 2 Μαρτίου του 1958 και κηδεύτηκε την επόμενη ημέρα στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

 


Image
© 2024 Βιβλιοδίφης. All Rights Reserved. | Όροι Χρήσης | Created by IntelSoft
Παλαιοβιβλιοπωλείο, παλαιά βιβλία, σπάνια βιβλία, συλλεκτικά βιβλία