• 6909431393
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σύστημα Ταξινόμησης & Αναζήτησης


Α. Σύστημα Ταξινόμησης

Το Ηλεκτρονικό Παλαιοβιβλιοπωλείο Βιβλιοδίφης για την οργάνωση της βιβλιοθήκης του και την ταξινόμηση των τεκμηρίων στα ψηφιακά του ερμάρια, εφαρμόζει το Δεκαδικό Ταξινομικό Σύστημα Dewey (DDC), σύμφωνα με την ελληνική έκδοση της 13ης Συνοπτικής Έκδοσης του Διεθνούς Δεκαδικού Ταξινομικού Συστήματος Dewey (ΕΠΕΑΕΚ Ι και ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ του ΥΠΕΠΘ), εισάγοντας τις απαραίτητες εκείνες διαφοροποιήσεις που απαιτεί το συγκεκριμένο υλικό.

Β. Μέθοδοι Αναζήτησης

  • Μενού πλοήγησης σε Κατηγορίες & Υποκατηγορίες βιβλίων

Η βιβλιογραφική διαχείριση του Βιβλιοδίφη στηρίζεται σε δύο παράλληλα μενού (βασικό και βοηθητικό) που περιέχουν ακριβώς τις ίδιες Κατηγορίες και Υποκατηγορίες.

Το βασικό μενού, βρίσκεται στην αριστερή πλευρά της Αρχικής Σελίδας σε υποκίτρινο φόντο. Οι κατηγορίες και υποκατηγορίες του αναπτύσσονται οριζόντια, σε desktops ή laptops υπολογιστές, ενώ παρουσιάζουν ελαφρά πιο εκτεταμένη και αναλυτική περιγραφή από τις αντίστοιχες του βοηθητικού μενού. Επιπλέον, αποτελεί το κατ' εξοχήν μενού πλοήγησης  στις κατηγορίες και υποκατηγορίες σε συσκευές smartphones ή κινητά.

Το βοηθητικό μενού, θα το βρείτε στην οριζόντια γραμμή τίτλου στην επιλογή «Κατηγορίες», στο άνω μέρος κάθε σελίδας του Ιστότοπου. Περνώντας τον κέρσορα του ποντικιού πάνω από την επιλογή «Κατηγορίες» θα δείτε να αναπτύσσονται κάθετα οι δέκα κύριες κατηγορίες με τις αντίστοιχες υποκατηγορίες τους. Κλικάροντας απλά την επιλογή «Κατηγορίες» από το βοηθητικό μενού, σας δίνετε η δυνατότητα να δείτε άμεσα και συνολικά κατά φθίνουσα χρονολογική σειρά -από το πιο πρόσφατο προς το πιο παλιό- όλα τα βιβλία που υπάρχουν στον Ιστότοπο του Βιβλιοδίφη.

Σημείωση: Όλες οι κύριες κατηγορίες σημειώνονται με κεφαλαία γράμματα, ενώ οι υποκατηγορίες τους με μικρά. Εξαίρεση αποτελεί η υποκατηγορία «390 - ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ» της κύριας κατηγορίας «300 - ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ», η οποία λειτουργεί ως κύρια κατηγορία λόγω του πλήθους των γεωγραφικών υποδιαιρέσεων που περιλαμβάνει.

Στο διάφανο πλαίσιο της Αναζήτησης στην αρχική σελίδα, μπορείτε να πληκτρολογήσετε οποιαδήποτε λέξη, φράση ή τίτλο βιβλίου επιθυμείτε και εφόσον υπάρχουν στην βάση δεδομένων του Βιβλιοδίφη, θα εμφανιστούν τα αντίστοιχα αποτελέσματα. Η αναζήτηση με πεζά γράμματα, διαφέρει από εκείνη με κεφαλαία.

Συγκεκριμένα, όταν πρόκειται -μόνο- για τίτλους βιβλίων, η αναζήτηση να γίνεται αποκλειστικά με κεφαλαία γράμματα, διότι η καταχώρηση των τίτλων από το βιβλιοπωλείο μας, γίνεται με κεφαλαία γράμματα. Στην περίπτωση που δεν γνωρίζετε τον ακριβή τίτλο κάποιου βιβλίου και πληκτρολογήσετε "διερευνητικά" κάποιες λέξεις-κλειδιά (πάντα με κεφαλαία γράμματα), τότε στα αποτελέσματα θα εμφανιστούν, εκτός από τον τίτλο του συγκεκριμένου βιβλίου που ψάχνετε, όλοι εκείνοι οι τίτλοι βιβλίων που περιέχουν τις συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά που πληκτρολογήσατε.

Αναφορικά με την Αναζήτηση με μικρά γράμματα, μεταξύ των αποτελεσμάτων θα εμφανιστούν όλες οι αναφορές σε άρθρα, αναρτήσεις, ιστορικά σημειώματα, βιογραφικά συγγραφέων ή περιγραφές βιβλίων που μπορεί να περιέχουν την επίμαχη λέξη ή φράση που πληκτρολογήσατε.

Η πληκτρολόγηση λέξεων ή φράσεων που είναι χαρακτηρισμένες ως «Ετικέτες» μέσα στη σελίδα του κάθε βιβλίου (χαρακτηριστικό: Ετικέτες), δεν συμπεριλαμβάνονται στα αποτελέσματα του πεδίου «Αναζήτηση» της αρχικής σελίδας, επειδή οι «Ετικέτες» λειτουργούν αυτοτελώς (για τις «Ετικέτες» διαβάστε παρακάτω).

Από την οριζόντια γραμμή τίτλου της αρχικής σελίδας επιλέγετε το πεδίο Ευρετήρια και διαλέγετε έναν από τους τρεις τρόπους αναζήτησης που προσφέρονται: κατά Συγγραφέα, κατά Εκδοτικό Οίκο ή βάσει Ετικέτας.

Στις σελίδες αυτές θα βρείτε όλους τους Συγγραφείς, Εκδοτικούς Οίκους και Ετικέτες Βιβλίου με αλφαβητική σειρά.

Οι Ετικέτες (tags) ορίζονται και εμφανίζονται μέσα στη σελίδα του κάθε βιβλίου, στο πεδίο Ετικέτες. Αυτό είναι ένα επιπλέον σημείο απ' το οποίο έχετε τη δυνατότητα να κάνετε αναζήτηση με βάση τις εκεί εμφανιζόμενες Ετικέτες. Σε αντίθεση με το πεδίο της «Αναζήτησης» της αρχικής σελίδας, η αναζήτηση βάσει «Ετικέτας» θα συμπεριλάβει στα αποτελέσματά της και κάθε άλλη αναφορά σε λέξεις ή φράσεις που δεν είναι χαρακτηρισμένες ως «Ετικέτες» (που αναφέρονται δηλαδή σε κάθε άλλο σημείο του Ιστότοπου).

Παραδείγματος χάριν, εάν θέλετε να εμφανιστούν όλα τα βιβλία που έχουν αναφορά με οποιοδήποτε τρόπο στην περιοχή της Αττικής / Αθήνας, δεν έχετε παρά να επιλέξετε τις Ετικέτες «Αττική» ή «Αθήνα» αντίστοιχα, από τη σελίδα Ετικέτες Βιβλίων των Ευρετηρίων.

  • Άρτι Αφιχθέντα

Η συγκεκριμένη κατηγορία βιβλίων βρίσκεται στην αρχική σελίδα, κάτω από την κατηγορία «Δημοφιλή Βιβλία» και παρουσιάζει σε μορφή οριζόντιας κύλισης, τα είκοσι τελευταία βιβλία που έχουν ταξινομηθεί στις κατηγορίες του βιβλιοπωλείου μας.


Image
© 2024 Βιβλιοδίφης. All Rights Reserved. | Όροι Χρήσης | Created by IntelSoft
Παλαιοβιβλιοπωλείο, παλαιά βιβλία, σπάνια βιβλία, συλλεκτικά βιβλία