• 6909431393
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Καραβίας

Καραβίας

Ιδρυτής του Βιβλιοπωλείου είναι ο Νότης Καραβίας, που γεννήθηκε στην Πύλο Μεσσηνίας το 1919. Σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών ήλθε στην Αθήνα και αρχικά εργάστηκε για δυο χρόνια στο βιβλιοπωλείο του αδελφού του και γνωστού εκδότη Αθανασίου Δ. Καραβία στη γωνία των οδών Ακαδημίας και Ιπποκράτους. Το 1936 απέκτησε δικό του πάγκο μεταξύ των τότε υπαίθριων βιβλιοπωλών στον χώρο πίσω από την Εθνική Βιβλιοθήκη και το 1942 άνοιξε δικό του κατάστημα στη γωνία Ακαδημίας 63 και Χαριλάου Τρικούπη. Στη διάρκεια της μακρόχρονης σταδιοδρομίας του ασχολήθηκε όχι μόνο με την εμπορία αλλά και με τη συλλογή, καταλογογράφηση και πώληση παλαιού ελληνικού και ξένου βιβλίου. Οι θεματικοί του παλαιοπωλικοί κατάλογοι στην εποχή τους είχαν καταστεί εργαλείο και οδηγοί για το βιβλιόφιλο κοινό. Σε όλο αυτό το διάστημα βοήθησε στον εμπλουτισμό των Πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών της χώρας μας καθώς και πολλών Ιδρυμάτων του εξωτερικού.

Το 1962 εγκαινίασε τη σειρά ανατυπώσεων βιβλίων με τον τίτλο «Βιβλιοθήκη Ιστορικών Μελετών» (ΒΙΜ), την οποία ο γιός του Διονύσης από το 1974 εμπλουτίζει συνεχώς. Στη σειρά αυτή επανεκδίδονται έργα, που έχουν καταστεί δυσεύρετα και που διατηρούν έως σήμερα την επιστημονική τους αξία για ερευνητές και ιστορικούς. Πολλές από τις παραπάνω αναστατικές εκδόσεις έχουν εμπλουτιστεί με εισαγωγή, που αποτελεί πολύτιμο βοήθημα για τον σύγχρονο αναγνώστη, ενώ παράλληλα η προσθήκη ευρετηρίου καθιστά αυτά τα έργα πιο εύχρηστα. Ακόμη, σε ορισμένες εκδόσεις προστέθηκαν κείμενα του ίδιου του συγγραφέα, τα οποία συμπληρώνουν το παλαιότερο έργο.

Τέλος, στη ΒΙΜ δημοσιεύονται και σύγχρονες πρωτότυπες εργασίες, ώστε να «δένεται» η παλαιότερη με τη νεότερη έρευνα. Στις εργασίες αυτές περιλαμβάνονται και οι βιβλιογραφίες του Νότη Καραβία για τους νομούς της Πελοποννήσου: Αρκαδία, Αχαΐα, Λακωνία και Μεσσηνία. Στη σειρά της ΒΙΜ έως σήμερα έχουν κυκλοφορήσει 303 τίτλοι και η σειρά συνεχίζεται.

 

 

Image
© 2024 Βιβλιοδίφης. All Rights Reserved. | Όροι Χρήσης | Created by IntelSoft
Παλαιοβιβλιοπωλείο, παλαιά βιβλία, σπάνια βιβλία, συλλεκτικά βιβλία