• 6909431393
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Διάττων

Διάττων

 Οι εκδόσεις «Διάττων» δημιουργήθηκαν το 1984 από την ιδιαίτερη αγάπη του ιδρυτή τους Νίκου Βοζίκη στην τυποτεχνική της κλασσικής τυπογραφίας. Στο ομώνυμο εργαστήριο γραφικών τεχνών η εκτύπωση των βιβλίων -και όχι μόνο, πραγματοποιείται με την μέθοδο της μονοτυπίας, με στοιχειοθεσία κειμένων στο χέρι και εκτύπωση σε ένα από τα τρία επίπεδα πιεστήρια Heidelberg, κάθε ένα από τα οποία μπορεί να τυπώσει σε διαφορετικά μεγέθη χαρτιού. Η εκτύπωση των σελίδων γίνεται πάνω σε βαμβακερό χαρτί που παράγεται στην Ευρώπη, αλλά και χειροποίητα χαρτιά από την Ιαπωνία (χαρτί από Κόζο), την Ινδία, το Νεπάλ. Οι εκδόσεις διατηρούν και δεύτερο εργαστήριο, στο Μεταξουργείο, όπου τυπώνονται τα χαρακτικά στο χέρι και στεγνώνουν σε ξηρό περιβάλλον. Στα βιβλία τους χρησιμοποιούν τις κλασικές ελληνικές γραμματοσειρές. Κυρίως τα απλά ή Didot, τα Eλζεβίρ (που εξελίχθηκαν στα Times), τα Universe, και τα Porson, τα λεγόμενα Πελασγικά.

 Η πρώτη έκδοση που έκανε ο Νίκος Βοζίκης το 1984, ήταν ο «Ταμερλάνος» του Έντγκαρ Άλαν Πόε σε μετάφραση Τάκη Παπατσώνη, ενώ, το πρώτο βιβλίο τέχνης που τύπωσε το ίδιο έτος, ήταν ένα κείμενο του Μιχάλη Μπουρμπούλη, με χαλκογραφίες που είχε κάνει ο Θόδωρος Πανταλέων. Ακολούθησαν τα «Τρία κρυφά ποιήματα» του Σεφέρη με χαλκογραφίες του Γιάννη Σπυρόπουλου, το μοναδικό βιβλίο που έβγαλε ο Γ. Σπυρόπουλος. Στα χρόνια που μεσολάβησαν έως και σήμερα, ο «Διάττων» ειδικεύθηκε στις συλλεκτικές εκδόσεις με αυθεντικά χαρακτικά. Έχει τυπώσει περί τις 50, καθεμία από 50 έως 100, 120 αντίτυπα μάξιμουμ, που όταν εξαντληθούν, δεν επανεκδίδονται.

Εμφάνισε:
Ταξινόμηση ανά:
Image
© 2024 Βιβλιοδίφης. All Rights Reserved. | Όροι Χρήσης | Created by IntelSoft
Παλαιοβιβλιοπωλείο, παλαιά βιβλία, σπάνια βιβλία, συλλεκτικά βιβλία