• 6909431393
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Γιάννης Παπακώστας


Ο Ομότιμος πανεπιστημιακός καθηγητής και ερευνητής της Νέας Ελληνικής Φιλολογίας Γιάννης Παπακώστας γεννήθηκε το 1939 στο Ριζοβούνι της Πρέβεζας. Μετά τις γυμνασιακές του σπουδές φοίτησε με υποτροφία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στο Κλασσικό Τμήμα του Πανεπιστήμιο Αθηνών, έχοντας ως δασκάλους του μεταξύ άλλων τους Κωνσταντίνο Στεργιόπουλο και Γιάννη Δάλλα, απ' τους οποίους έλαβε ως παρακαταθήκη την δια βίου έρευνα. Δίδαξε στη μέση εκπαίδευση ως φιλόλογος στο μοναδικό στην εποχή του 1ο Γυμνάσιο Πρεβέζης, χαρακτηρισμένο κι επίσημα από το 2002 «ιστορικό μνημείο» ως το πρώτο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Θεσπρωτίας μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-13, συνδεδεμένο με σημαντικές στιγμές της τοπικής ιστορίας, αλλά και με την πνευματική ζωή της πόλης. Κατέστη διδάκτωρ και υφηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1974 έλαβε το βραβείο Α΄ κατηγορίας από τη Γλωσσική εν Αθήναις Εταιρεία της Ακαδημίας Αθηνών. Ως ακάματος ερευνητής της νεοελληνικής φιλολογίας (ιδίως της περιόδου από το 1880 και εξής) πραγματοποίησε έρευνα σε βιβλιοθήκες του Βουκουρεστίου και της Κωνσταντινούπολης. Είναι συγγραφέας πλήθους φιλολογικών μελετών και μονογραφιών.

Μετά το 1990 κορυφώνεται η κινητικότητά του, οι συμμετοχές του σε συνέδρια, ημερίδες και μεταπτυχιακά προγράμματα, ενώ, η εκδοτική φροντίδα μιας μεγάλης αναστατικής σειράς ποιητών και πεζογράφων, ανάμεσα στους οποίους κεντρική θέση έχουν ο Γεώργιος Δροσίνης και τα δωδεκάτομα Άπαντά του, η τρίτομη συγκέντρωση των πεζών και ποιημάτων του Μιλτιάδη Μαλακάση, όπως και συναγωγές διηγημάτων του Μιχαήλ Μητσάκη, επιστολών του Γεωργίου Βιζυηνού, αφηγημάτων της Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, χρήζουν ιδιαίτερης μνείας. Διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας (1996-1997) και πρόεδρος αυτής (1998-2001). Από το 2002 έως το 2015 υπήρξε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Από το 2007 έως το 2009 δίδαξε στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Πανεπιστημίου της Γρανάδας. Είναι δε Γενικός Φιλολογικός Επόπτης των Εκδόσεων του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών. Έχει συνεργασθεί με τα περιοδικά Διαβάζω, Η Λέξη, Νέα Εστία και με τις εφημερίδες Το Βήμα, Τα Νέα, Η Αυγή, Η Ελευθεροτυπία, Η Καθημερινή, ενώ για την πρωτοτυπία του έργου του έχει τιμηθεί τέσσερις φορές (1985, 1992, 1995 και 2002) από την Ακαδημία Αθηνών.


Image
© 2022 Βιβλιοδίφης. All Rights Reserved. | Όροι Χρήσης | Created by IntelSoft
Παλαιοβιβλιοπωλείο, παλαιά βιβλία, σπάνια βιβλία, συλλεκτικά βιβλία