• 6909431393
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Γεώργιος Ρούσσος


Ο δημοσιογράφος και θεατρικός συγγραφέας Γεώργιος Ρούσσος γεννήθηκε στην Αντίπαρο το 1910. Σπούδασε στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών τρία χρόνια και στη νομική σχολή από την οποία έλαβε πτυχίο.  Από νωρίς εντάχθηκε στην έντυπη δημοσιογραφία στην οποία σταδιοδρόμησε για περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες. Παράλληλα, ο θεατρικός λόγος και η ιστορική έρευνα δεν τον άφησαν ασυγκίνητο. Ως δημοσιογράφος εργάσθηκε στο «Ελεύθερον Βήμα», τα «Αθηναϊκά Νέα», τη «Φωνή του Λαού» και άλλες εφημερίδες της εποχής. Έδωσε το παρόν στο εθνικό προσκλητήριο του 1940 ως απεσταλμένος του Ελεύθερου Βήματος στην πρώτη γραμμή, μαζί με τον ομόσταυλό του Μιχάλη Κυριακίδη και άλλα διάσημα ονόματα της δημοσιογραφίας των οποίων τα χειρόγραφα έφταναν την επομένη στην Αθήνα, με ειδικό ταχυδρομείο, αυτολογοκριμένα όπως επέβαλαν οι κανόνες του πολέμου. Ανάμεσα στις επιτυχίες του ως πολεμικός ανταποκριτής ήταν η αποκλειστική ανταπόκριση για την άφιξη του Μπενίτο Μουσολίνι στο μέτωπο, που βραβεύτηκε από το Ρόιτερ. Το διάστημα 1945-1952 τον βρίσκει αρχισυντάκτη των «Νέων»  και εν συνεχεία τακτικό συνεργάτη με ιστορικά κυρίως αναγνώσματα. Από το 1966 ως το 1974 είναι εκδότης και διευθυντής του περιοδικού «Ταχυδρόμος», ενώ γράφει το χρονογράφημα στην πρώτη σελίδα των «Νέων». Συνεργάστηκε επίσης με το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας. Ταυτόχρονα με τη σταδιοδρομία του στον Τύπο, ασχολήθηκε με τη συγγραφή μυθιστορημάτων, ιστορικών δραμάτων και θεατρικών έργων, πολλά από τα οποία σημείωσαν μεγάλη εμπορική επιτυχία και διασκευάστηκαν για την τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Ξεχωριστή σφραγίδα άφησε ως σεναριογράφος της ταινίας «Μανταλένα» (Α΄ βραβείο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, 1960) στην οποία πρωταγωνίστησε η Αλίκη Βουγιουκλάκη. Τα γυρίσματα της ταινίας έλαβαν χώρα στην ιδιαίτερη πατρίδα του, Αντίπαρο, από την οποία εμπνεύστηκε την υπόθεση, κατόπιν επίμονης απαίτησής του προς την εταιρεία ΦΙΝΟΣ-ΦΙΛΜ.

Στο θέατρο πρωτοεμφανίστηκε με τον «Πρωτευουσιάνο» που ανέβηκε το 1940 από τον θίασο του Β. Αργυρόπουλου. Η παράσταση ξαναπαίχτηκε πολλές φορές με καταπληκτική επιτυχία και τότε ήταν που γνώρισε τη νεαρή ηθοποιό Καίτη Λαμπροπούλου, μαθήτρια του Καρόλου Κουν. Σύντομα οι δυο τους ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου, με κουμπάρο τον Χρήστο Λαμπράκη,  περνώντας όλη τους τη ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, μέχρι και τον θάνατό του στις 7 Αυγούστου 1984 στην Αίγυπτο.


Image
© 2024 Βιβλιοδίφης. All Rights Reserved. | Όροι Χρήσης | Created by IntelSoft
Παλαιοβιβλιοπωλείο, παλαιά βιβλία, σπάνια βιβλία, συλλεκτικά βιβλία