• 6909431393
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

René Étiemble


Ο René Ernest Joseph Eugène Etiemble (1909-2002) ήταν λογοτέχνης, κριτικός, μελετητής και υποστηρικτής των πολιτισμών της Μέσης Ανατολής και της Ασίας. Το όνομά του έγινε ευρύτερα γνωστό μετά το 1955, όταν ανέλαβε την πολυπόθητη έδρα της Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Ινστιτούτο Γενικής και Συγκριτικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου της Σορβώνης, την οποία διηύθυνε και μετά τη συνταξιοδότησή του. Ωστόσο, η φημισμένη διδακτορική διατριβή του για τον Μύθο του Rimbaud και τις επιρροές του παγκοσμίως (1952), ελέγχετε για την αξιοπιστία της σήμερα, εξαιτίας του λανθασμένου τόνου του και ορισμένων αβάσιμων εικασιών του σχετικά με την ύστερη ζωή του Rimbaud.

Στα νιάτα του υπήρξε ένας μάχιμος κομμουνιστής με έντονο ενδιαφέρον για το κινεζικό κομμουνιστικό κίνημα. Είναι συντάκτης περίπου εξήντα έργων με πιο δημοφιλή τα: «Connaissez-vous la Chine;» (Ξέρετε την Κίνα; 1964) και «Quarante ans de mon monoosme 1934-1974» (Τα σαράντα χρόνια του μαοϊσμού μου, 1976). Έχει επίσης δημοσιεύσει τρία μυθιστορήματα, ένα από τα οποία είναι το «Blason d'un corp» (Παρίσι,Gallimard, 1961), ενώ μνημονεύεται επίσης για τη μετάφραση του έργου «Lawrence of Arabia» στα γαλλικά.

Ένθερμος υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Ετιάμπλ προσέλκυσε ένα ευρύ αναγνωστικό κοινό, ενώ το 1988 του απονεμήθηκε το βραβείο Balzan για τη συμβολή του στη συγκριτική λογοτεχνία.


Image
© 2021 Βιβλιοδίφης. All Rights Reserved. | Όροι Χρήσης | Created by IntelSoft
Παλαιοβιβλιοπωλείο, παλαιά βιβλία, σπάνια βιβλία, συλλεκτικά βιβλία