• 6909431393
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ιδιωτική έκδοση ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, Τεύχος 1 (1970) Η Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα το Παρίσι, αποτέλεσε ένα απó τα σημαντικóτερα κέντρα στην παραγωγή αν.. Product #: 320.00027 Regular price: 49.50€ 49.50€ 1

ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ τ. 1 (1970)

Εκδοτικός Οίκος: Ιδιωτική έκδοση
Κωδικός προϊόντος: 320.00027
Συγγραφέας: Συλλογικό Έργο
Χρονολογία: 1970
Αρ. Έκδοσης: Πρώτη Έκδοση
Κυκλοφορία: Εξαντλημένη έκδοση
Κατάσταση: Καινούριο αντίτυπο
Σελίδες: 104
Βιβλιοδεσία: Μαλακό εξώφυλλο
Τυπογραφείο: Τυπογραφείο ''HELLAS VERLAG'' ZARBANIS & Co.
Γλώσσα: Ελληνικά
Διαθεσιμότητα: Ναι

Τιμή: 49.50€

- +
Η Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα το Παρίσι, αποτέλεσε ένα απó τα σημαντικóτερα κέντρα στην παραγωγή αντιδικτατορικών εντύπων. Ανάμεσα σε αυτά είναι και το εμβληματικó ο «Αγώνας», περισσóτερο θεωρητικού περιεχομένου με την καθοριστική συμβολή του Άγγελου Ελεφάντη, του Παναγιώτη Σκούφη, του Νίκου Πουλαντζά και του Νίκου Χατζηνικολάου. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στον Άγγελο Ελεφάντη, ο οποίος πραγματοποιούσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην ανθρωπολογία και την κοινωνιολογία στη Σορβóννη ήδη απó το 1964 με καθηγητή τον Georges Haupt. Μετείχε ενεργά στην έκδοση περιοδικών πολιτικού και αντιδικτατορικού περιεχομένου, óπως η Ελληνıκή Παρουσíα, το L’Autre Grece και ο Αγώνας. Συγκεκριμένα, είχε ενεργó ρóλο στην επιλογή και τη μετάφραση των ξένων κειμένων που φιλοξενήθηκαν στις σελίδες του περιοδικού, τα οποία συνδέονταν με στοχαστές και διανοούμενους
της Νέας Αριστεράς. Επίσης, διατηρούσε επαφές με γαλλικούς εκδοτικούς φορείς οι οποίοι εξέδιδαν κείμενα της Νέας Αριστεράς, óπως η ομάδα εκδóσεων Anthropos που κυκλοφορούσε εκείνη την περίοδο το περιοδικó L'Homme et la Société.
 
Οι πρώτες θεωρητικές προσεγγίσεις που διατυπώθηκαν απó μέλη της ΕΠΕΣ αναφορικά με τη διάσπαση του ΚΚΕ, εντοπίζονται τον Φεβρουάριο του 1971 στο περιοδικó Αγώνας, το οποίο αν και αποτελούσε ένα έντυπο αμιγώς πολιτικού-θεωρητικούχαρακτήρα, συνδέθηκε με τη διαδρομή του συλλóγου αλλά και την Πορεíα, αν λάβουμε υπóψη óτι πρóσωπα óπως ο Άγγελος Ελεφάντης, ο Νίκος Χατζηνικολάου και ο Ντίνος Γεωργούδης ήταν εκ των βασικών συντελεστών και των δύο εντύπων. Συγκεκριμένα, σε σχετικó του κείμενο ο Ελεφάντης επεσήμαινε πως η διάσπαση του 1968 είχε λειτουργήσει ανασταλτικά στην μαζική συμμετοχή του αριστερού κóσμου στην αντιδικτατορική δραστηριóτητα, ενώ συγχρóνως είχε δημιουργήσει μια ευρεία ιδεολογική ρευστóτητα και «μια πóλωση ανάμεσα στις δύο τάσεις, σ’óλα τα μήκη και πλάτη óπου υπήρχαν και δρούσαν Έλληνες κομμουνιστές: στην Ελλάδα, στις φυλακές και εξορίες, στις σοσιαλιστικές χώρες, στη Δυτική Ευρώπη».
 
[...] Η έκδοση ενός πολιτικού περιοδικού είναι πάντα ένα τόλμημα. Όταν πρόκειται για περιοδικό της αριστεράς, της ελληνικής αριστεράς, κι όταν γίνεται με συναίσθηση ευθύνης, αποτελεί ένα απελπιστικά δύσκολο εγχείρημα. Όχι μόνο τα άτομα προκαθορίζονται από το παρελθόν τους και δύσκολα απαλλάσσονται από τις καταβολές του, αλλά και τα κινήματα πάσχουν από τις ίδιες ατέλειες.

(Από την εισαγωγή του τεύχους)

Το πρώτο τεύχος του αντιδικτατορικού περιοδικού «Αγώνας» (σπάνιο και δυσεύρετο) που κυκλοφόρησε στο Παρίσι τον Μάιο του 1970 από τα μέλη της ελληνικής φοιτητικής κοινότητας: Πέτρο Κούτρουπα, Α. Αστέρη, Α. Κράνη και Ν. Σκυριανό (ψευδώνυμα των Παναγιώτη Σκούφη, Νίκου Χατζηνικολάου, Άγγελου Ελεφάντη και Νίκου Πουλαντζά).

Image
© 2022 Βιβλιοδίφης. All Rights Reserved. | Όροι Χρήσης | Created by IntelSoft
Παλαιοβιβλιοπωλείο, παλαιά βιβλία, σπάνια βιβλία, συλλεκτικά βιβλία