• Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Θέμος Ποταμιάνος


Ο λογοτέχνης Θέμος Ποταμιάνος γεννήθηκε στην Ανωμεριά Διβαράτων της Κεφαλλονιάς το 1895. Σπούδασε στη Σχολή Δοκίμων και υπηρέτησε στο Πολεμικό Ναυτικό ως οικονομικός αξιωματικός. Μετά την αποστρατεία του το 1935 με το βαθμό του Αντιπλοιάρχου αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στη δημοσιογραφία και τη συγγραφή. Συνέγραψε διηγήματα εμπνευσμένα από τη θάλασσα και τους κατοίκους της, σατυρικά σκιαγραφήματα και θεατρικά έργα που ανέβηκαν με επιτυχία στις θεατρικές σκηνές, ενώ παράλληλα τιμήθηκε με έπαινο του διεθνούς βραβείου Andersen. Έλαβε το εκδοτικό βάπτισμα του πυρός στα 1923 με το δράμα "Ο καλλιτέχνης της ζωής", έχοντας έκτοτε στο πλευρό του πιστούς αναγνώστες. Στα χρόνια που ακολούθησαν ο Ποταμιάνος πλούτισε τη θαλασσινή μας πεζογραφία με εξαιρετικά βιβλία, όπως τα «Τόπο στους τρελούς», «Θαλασσινές σελίδες», «Ιστορίες ανοικτής θαλάσσης», «Ακρογιάλια», «Σιλουέτες του βυθού». «Σιλουέτες και πορτραίτα», «Εύθυμες ιστορίες», «Εδώ βυθός», «Τρελοί και φρόνιμοι», «Στα ρηχά και τα βαθιά», «Τα ψάρια και η μαγειρική», «Εύθυμος κόσμος», «Με το γυαλί του ψαρά», «Ψαρέματα και ψάρια», «Γιαλό-γιαλό», «Ο ψευτοθόδωρος», «Εμείς και η θάλασσα», «Χιουμοριστικά», «Μικροί ψαράδες», «Μυστικά της θάλασσας», κ.α.

Όπως παρατηρούμε από τους τίτλους των βιβλίων του, ο λογοτέχνης έχει για θέματα στα έργα του τη θάλασσα και τη ζωή των θαλασσινών. Το επάγγελμά του  τον βοήθησε να αποκτήσει πολλές γνώσεις γύρω από τους κατοίκους του βυθού της θάλασσας, γι' αυτό μας δίνει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη ζωή και τις συνήθειες των ψαριών, καθώς και για τα διάφορα είδη του ψαρέματος. Στο είδος αυτό ο Ποταμιάνος, είναι πραγματικά μοναδικός. Το χαρακτηριστικό των έργων του είναι το χιούμορ και γενικά το εύθυμο στοιχείο. Τα έργα του διακρίνονται για τη χάρη, την απλότητα και τις σπαρταριστές περιγραφές σπάνιας γλαφυρότητας. Μια από τις καλύτερες συλλογές διηγημάτων του είναι η συλλογή «Γιαλό-γιαλό», που βραβεύτηκε στο διεθνή διαγωνισμό Άντερσεν το 1960.

Εκτός του χώρου του βιβλίου, ο συγγραφέας σημειώνει ασταμάτητα την παρουσία του, είτε στο ραδιόφωνο, είτε στις στήλες του ημερήσιου και του περιοδικού τύπου της εποχής, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο «Ρεάλης». Τα βιβλία του σημειώνουν ακόμη και σήμερα πολλές επανεκδόσεις, μέσω της «Σειράς εκλεκτών έργων της νεοελληνικής λογοτεχνίας» της Εστίας, που δημιούργησε ο Κωνσταντίνος Σαραντόπουλος, και η οποία κοσμεί σχεδόν όλες τις βιβλιοθήκες των ελληνικών εμπορικών πλοίων με παλαιότερη απόφαση του ΥΕΝ, ενώ οι παλαιοί φιλόκαλοι τόμοι μοναδικής ως επί το πλείστον εκδοτικής επιμέλειας, είναι πλέον δυσεύρετοι και πανάκριβοι.

Ο Θέμος Ποταμιάνος, που έφερνε στην επιφάνεια τα μυστικά της ενάλιας ζωής για μια ολόκληρη πεντηκονταετία, έφυγε απ' τη ζωή το 1973 στην Αθήνα. Η ιδιαίτερη πατρίδα του στην οποία ετάφη, τον τίμησε στις 10-4-2010 δίνοντας το όνομά του στο ομώνυμο πλέον Πολυκέντρο Πυλάρου Διβαράτων, «Θέμος Ποταμιάνος».


Image
© 2020 Βιβλιοδίφης. All Rights Reserved. | Όροι Χρήσης | Created by IntelSoft
Παλαιοβιβλιοπωλείο, παλαιά βιβλία, σπάνια βιβλία, συλλεκτικά βιβλία